Хисаря-Старосел-Пловдив стария град -Музей на авиацията-Кукленски манастир-Асеновград-Асенова крепост-Араповски манастир-Стара Загора-Музей на религиите

Направи Vip
Цена: 155лв.

Невероятната история на България

Хисаря-Старосел-Пловдив стария град -Музей на авиацията-Кукленски манастир-Асеновград-Асенова крепост-Араповски манастир-Стара Загора-Музей на религиите

2нощувки със закуски

Дати на отпътуване : 30.04-02.05.2022/ 24.06-26.06.2022/29.07-31.07.2022/ 19.08-21.08.2022 /22.09-24.09.2022 / 14.10-16.10.2022
Програмата се осъществява от: * Добрич, Варна, Шумен, Велико Търново

Програма:
1 ден Варна - Хисаря - Старосел - Пловдив стария град и музей на Авиацията
Отпътуване от Варна в 05.00 ч ул . Антим I
• От Шумен в 06:00 ч./От паркинга на Била * При минимум 12 туриста/ при по малко от 5-ти км.
• Търговище-ОМВ на кръговото по пътя за Търново около 06:40ч.
• От Велико Търново в 08:00 ч от автогара "Юг"
Пристигане в тракийски култов комплекс Старосел, където още през V в. съществувало тракийско селище. През 2000 г. екипът на покойният археолог Георги Китов открил до селото най-големия тракийски царски комплекс с храм мавзолей датиран V-ІV в. пр. Хр. В храма са изпълнявали религиозни ритуали свързани с култа към Богинята-майка, нейния син Слънцето и Орфей. За любителите на хубавото вино ще посетим и винарната в Старосел.
В този храм на виното ще имаме възможност за дегустация в копие от тракийския храм, както и да си закупим от староселското вино.
Разходката ни в античността продължава в Хисаря. Ще разгледаме част от Хисарската крепост, от която са запазени крепостни стени с обща дължина 2190м., дебелина около 3 м и височина 10 м., крепостни порти и отбранителни кули. Зад крепостните стени са се намирали различни сгради - казармени постройки, терми, църкви и некрополи. Можем да видим южната порта наречена "Камилите" и западната (Пазарджишката) порта.
Отправяме се към град Пловдив.Ще разгледаме красивата Европейска столица на Културата - Пловдив и Стария град. Архитектурно-историческият резерват "Старинен Пловдив" е включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта .Намира се в стария град на Трихълмието и включва паметници от различни епохи. Археологически комплекс "Небет тепе" и Тракийското селище.Ще видим и Античният театър на Филипопол.Театърът е запазен в първоначалния си архитектурен план. Къщата на Недкович , Къщата на Аргир Куюмджиоглу (Етнографският музей) , Крепостта на Филипополис - известен град от Римската епоха, Хисар Капия - източната врата, построена преди 2000 years, както и много възрожденски къщи, които създават специфичната атмосфера на Стария Пловдив. Възможност да се насладите на прекрасния спокоен дух на Старинен Пловдив и да вечеряте в някое от ресторантчетата . Нощувка

2 ри ден Пловдив- Музей на Авиацията-Кукленски манастир -Асеновград-Асенова крепост-Араповски манастир
Закуска. Отпътуване за Музея на Авиацията край Пловдив. Музеят на авиацията е основан през 1991г и разказва за развитието и постиженията на българската авиация. Музеят е филиал на Националния военноисторически музей и е разположен в непосредствена близост до летище Пловдив.
Музеят разполага с две богати експозиции - вътрешна и външна. Външната експозиция е разгърната на голяма площ и на нея са разположени множество летателни машини. Сред най-ценните експонати на музея е зелен военен хидроплан Арадо - 196 А-3 "Акула" - единственият запазен експонат в целия свят. Произведен е през 1938г в Германия и е доставен в България през 1943г. Във външната част на музея посетителите могат да видят още спортни, транспортни, военни самолети, изтребители от различни поколения и др.

Вътрешната експозиция на музея разказва не само за историята на българската авиация, но и за успехите на България в областта на космонавтиката. Тук може да се види оригиналният спускаем космически апарат на първия български космонавт Георги Иванов (член на международния екипаж на космическия кораб "Союз 33", изстрелян в орбита на 10 април 1979г). В музея се пази и оригиналният костюм и скафандърът на Георги Иванов. Спускаемият апарат е изложен заедно с оригиналния му парашут, който заема площ от 1000 кв. м и тежи 160кг.Една от най-интересните сбирки в Музея на авиацията е посветена на Асен Христов Йорданов. Това е създателят на първия самолет, построен в България. Макет на този самолет може да бъде видян в музея.
Отпътуваме за Кукленския манастир "Св.Св.Козма и Дамян". "Кукленският манастир "Св. безсребърници Козма и Дамян" пази спомена за героите от "Козият рог". Тук те са изживели част от живота си, оставили са следа, която по чудо не е била заличена от вълните на времето. Кукленският манастир е основан през Второто българско царство и споменат още през 11в. в документ за имотите на Бачковския манастир. Още от древни времена над селото, разположено в полите на Родопите, блика минерален извор и макар хората тогава да не са знаели, че е минерален, славата на аязмото с лечебна сила става свещено място за поклонение и упование на болни хора...Казват, че водите му помагат на всякакви болести, но особено на хора с проблеми на нервната система или да го кажем направо - на душевноболни. В притвора на едната от двете църкви в комплекса все ще забележите окови - някога били 12 на брой, от които сега е останала само една. Навремето душевно болни поклонници били оковавани с тях към пода и са оставали през нощта в църковния притвор. На сутринта над тях са се пеели молитви от монасите, след което те са били карани до тук - до аязмения извор, където са били обливани с вода.Дълголетна и много интересна е историята на Кукленския манастир.Не пропускайте да я чуете!!
Отправяме се към град Асеновград и прочутата ,великолепна Асенова крепост. Наричат Асеновград "Малкия Ерусалим".Освен история, вино, дух и булчински рокли, край и в града има 15 църкви, 50 параклиса и 7 манастира. Асеновград - свещената порта на Родопа планина, започва там, където свършва Тракийската низина.
Отпътуване за Асенова крепост.Тя се извисява величествено и непристъпно с цялата тежест на мълчанието си. Средновековен паметник, чията история тръгва да се пише още дори от времето на траките. Паметникът на културата разполага с наблюдателница, водохранилища, жилища за управниците на крепостта и убежищата им. Църквата "Света Богородица Петричка", разположена вътре в Асеновата крепост, е първият храм в източноправославния свят, в който се появява кула.
Разглеждане на крепостта и отпътуване за Араповския манастир "Св. Неделя".Известен с аязмото си и това , че е построен по време на турско робство.Легендата разказва, че болната дъщеря на тогавашния владетел на района - Арап бей, се разболяла. Той бил много отчаян, защото опитал да излекува детето си с всякакви лекари и илачи, но без успех. Насън му се присънила жена, която го посъветвала да изкъпе дъщеря си в свещения извор на християните. Арап бей я послушал и рожбата му се излекувала. Тогава той решил да дари земята си на християните да построят своя църква край аязмото. Те пък построили не църква, а манастир. Араповският манастир е още едно от местата, където необяснимите чудеса са част от него, а икони сбъдват желания. В църквата се намира чудотворната икона на Богородица, която предизвиква не само възхищение, но и странно усещане у някои от посетителите за хладен полъх и дори изтръпване. За нея хората разказват, че дарява с дете жените, които имат проблеми да заченат.А в двора на манастира блика лековита вода, з акоято казват , че помага на хора с проблеми със зрението.В манастира се издига и триетажната жилищна кула, предназначена да дава убежище на манастирското монашество и обитателите на манастира в несигурните времена, когато България е под османско иго.
Свободно време за разглеждане на манастира.Връщане в хотела.Свободно време.Нощувка.
3 ден Пловдив -Стара Загора-Музей на религиите-Варна
Закуска . Отпътуване за Стара Загора - един от най-древните градове в България. През епохите е носил различни имена - Берое, Августа Траяна, Верея, Ески Заара, Железник. Пешеходна разходка в централната част на Стара Загора с възможност за посещение на регионалния исторически музей, античен форум "Августа Траяна", художествената галерия, Хилендарския метох. Свободно време. Посещение на музей "Неолитни жилища", в който можете да се запознаете с една от най-старите европейски култури.Посещение на Музей на Религиите-Най-хубавото на този необикновен музей , е че не е музей в класическия смисъл на думата.Това е място,на което в продължение на хиляди години са почитали различни божества ,а посветените на тях храмове са били надстроявани един над друг.Така днес в архитектурен комплекс Музей на религиите , можете да видите на едно място бива джамия от 15 ти век построена върху основите на средновековна църква от 10 ти век,издигната върху езическо светилище на Тракийския конник от 2 ри век.Интересно нали !Свободно време за обяд и се отправяме към съответния град.Пристигане вечерта.

Отпътуване от : На човек в двойна стая /тройна стая
Варна 169 лв
Шумен 159 лв
Търговище/ Велико Търново/ 155 лв

Отпътуване от град Добрич при 4 човека - доплащане 18 лв на човек в двете посоки
Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече - 13 лв на човек в двете посоки

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:
• Транспорт с лицензиран автобус
• Медицинска застраховка за лица до 65 год.
• Екскурзоводско обслужване
• 2 нощувки със закуски в Пловдив хотел 3 *
• Посещение и разглеждане на Старият град Пловдив с екскурзовод
• Посещение и разглеждане Хисаря и Старосел
• Посещение на Музей на Авиацията
• Посещение на Кукленски манастир и Араповски манастир
• Посещение на Асеновград и Асенова крепост
• Посещение на Стара Загора и Музей на религиите

Цената не включва:
• Раходи от личен характер
• Медицинска застраховка за лица над 65 год - 5 лв за целия период /за лица от 75 - 80 год. - 6 лв / лица над 80 год. - не се застраховат
• Входни такси за посещаваните обекти
• Входни такси Хисаря - КОМБИНИРАН БИЛЕТ :АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ + РИМСКА ГРОБНИЦА + РИМСКИ ТЕРМИ - 7 лв възрастни / пенсионери 5 лв/учащи - 2 лв
• Тракийска гробница Старосел - 4 лв / пенсионери и учащи 2 лв
• Винарна Старосел - 5 лв
• Музей на Авиацията Пловдив - Входен билет за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания - 2 лв. /Входен билет за посещение на вътрешната и външната експозиция - 6 лв. /Входен билет за посещение на външната експозиция - 3 лв. /Входен билет за семейно посещение - 10 лв. /Входен билет за посещение на група (не по-малко от 12 души)- 4 лв. на човек/ Беседа 15 лв обща за групата.
• Асенова крепост - Възрастни - 4 лв(организирани групи над 10 човека - 3 лв)/ Ученици, студенти и пенсионери - 2 лв
• Музей на религиите - Възрастни - 3,00 лв./Ученици и редовни студенти - 1,00 лв./Групови посещения от 10 и повече лица - 2,00 лв. / Посетители в неравностойно положение - безплатно
• Музей"Неолитно жилища" Стара Загора - Възрастни - 5,00 лв./Пенсионери - 2,00 лв./Ученици и редовни студенти - 1,00 лв./Групови посещения от 10 и повече лица - 4,00 лв./ Посетители в неравностойно положение - безплатно

Забележка:
• Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без да отпадат обекти и това да ощетява туристите.
• Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.
• Входните такси на обектите са с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН ХАРАКТЕР и Агенцията не носи отговорност при евентуалната им промяна на място .

Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите - освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за
съгласие /съответно от единия или двамата родители - в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в България/ - оригинал и копие и акт за раждане - копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 35 пълноплащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи - 5 дни преди датата на отпътуване

НираМар Травел ЕООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ застраховка 'Отговорност на Туроператора' с ЗАД "Лев Инс " АД. Сертификатът към застрахователната полица е с

№ 13061910000331

Варна info@niramartravel.com 0898829968 Добавено на: 09.12.2021 Преглеждания: 96 Златен потребител (33) Обяви от Niramar Travel Прати лично съобщение Добавяне в бележника

Пещера Орлова чука- Басарбовски манастир-Ивановски скални църкви-Русе-Свещари-Демир Баба теке

Пещера Орлова чука- Басарбовски манастир-Ивановски скални църкви-Русе-Свещари-Демир Баба теке 1нощувка със закуска Дати на отпътуване : 16.04.2022-17.04.2022 / 07.05.2022-08.05.2022 / 04.06.2022 -05.06.2022/ 09.07.2022-10....

 
70 лв. Добавено на: 2021.12.09 Регион: Варна
Банско- село Златолист и Преподобна Стойна -  Рупите - Мелник - Роженски манастир - Рилски манастир

Банско- село Златолист и Преподобна Стойна - Рупите - Мелник - Роженски манастир - Рилски манастир

Рилски "чудеса" , Мелнишко вино,Златолист и Преподобна Стойна и магията на Рупите Банско- село Златолист и Преподобна Стойна - Рупите - Мелник - Роженски манастир - Рилски манастир 2нощувки със закуски Дати на отпъ...

 
150 лв. Добавено на: 2021.12.09 Регион: Варна
Котел - Жеравна - Карандила - Сливен - Потъналата църква" Св.Иван Рилски"-  античен град Кабиле - Кабиленски манастир

Котел - Жеравна - Карандила - Сливен - Потъналата църква" Св.Иван Рилски"- античен град Кабиле - Кабиленски манастир

По следите на изгубеното време! Котел - Жеравна - Карандила - Сливен - Потъналата църква" Св.Иван Рилски"- античен град Кабиле - Кабиленски манастир Дати на отпътуване : 30.04-01.05.2022/ 21.05-22.05.2022 / 25.06-26.06.2022...

 
89 лв. Добавено на: 2021.12.09 Регион: Варна